‘Douane-unie beste optie na Brexit’

Er moet na de Brexit een douane-unie komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben MKB-Nederland en VNO-NCW donderdag gezegd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de gevolgen van de Brexit. Zo’n unie houdt in dat er geen tarieven worden geheven. Grensformaliteiten zullen er echter wel komen.

Brits wensdenken
Het VK zet tot dusver in op een speciaal ‘douanearrangement’ met de EU. Met behulp van technologie zouden grensformaliteiten dan overbodig zijn. Voor de EU en voor de ondernemersorganisaties is dat geen serieuze optie omdat die gebaseerd is op ‘niet bestaande technologie en wensdenken’.  MKB-Nederland en VNO-NCW gaan ervan uit dat er grensformaliteiten nodig zijn voor zaken die nu gerelateerd zijn aan de Interne Markt, zoals productvoorschriften, veiligheid, gezondheid en dierziekten. Die formaliteiten moeten dan wel zo min mogelijk belastend zijn.

Nederland toegangspoort
Nederland zou er volgens de ondernemersorganisaties voor moeten zorgen dat het op tijd klaar is met de beste, soepelste en meest geavanceerde grensfaciliteiten. ‘Dan kunnen we ons opwerpen als de natuurlijke toegangspoort van de EU naar het VK en van het VK naar de EU.’ Politiek, bedrijfsleven en uitvoeringsinstanties zouden daarbij moeten samenwerken.

Transitieakkoord noodzakelijk
Later dit jaar zal duidelijk worden of er op 29 maart 2019, de dag van de Brexit, een transitieakkoord is voor de periode tot eind 2020. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is het belang van zo’n akkoord ‘echt enorm. De chaos voor het bedrijfsleven bij het ontbreken daarvan is niet te overzien.’

 

Bron: https://www.mkb.nl/nieuws/douane-unie-beste-optie-na-brexit

BVL Borrel


Datum:
25/05/2018
Tijd:
17.30 - 19.30 uur
Gastbedrijf:

College Gemeente Landsmeer
Waar:

Dorpshuis Landsmeer, Calkoenstraat 27, 1121 XA Landsmeer

Naar agenda

© 2018 BVL Landsmeer bestuur@bvl-landsmeer.nl